Aktuellt

SKOLLUNCH FÖR DE YNGSTA!!!

Sedan ett år tillbaks får barnen i klass F - 4 skollunch i alla statliga skolor i Nepal. Detta är en stor förändring som innebär att alla barn kan äta sig mätta åtminstone en gång om dagen. Kvaliteten på maten är dock varierande då skolorna valt olika sätt att ge barnen mat. Vissa skolor har valt att koka maten själva, andra överlämnar detta till en närliggande liten restaurang och somliga delar ut pengar till föräldrarna som barnen ska köpa mat för. I de skolor vi besökte hade faktiskt den skola med allra sämst förutsättningar valt det bästa sättet och den mest näringsrika maten.

    

I den lilla jordbävningsskadade skolan i chepangbyn Dumpling får barnen linser, bönor och ris, tillagade på plats. God och näringsrik mat!
 
    
 
I den stora nya skolan i Simle med över 300 elever har man valt att dela ut matpengar till barnens föräldrar för att de ska kunna skicka med barnen mat eller ge dem pengarna att köpa mat för i en av de små restaurangerna i byn. Något som kan missbrukas av såväl föräldrar som elever. Men skolan kollar upp om och vad barnen äter lite så och då.