Aktuellt

SPONSRADE SKOLBARN

År 2004 startade Tuki Nepal sin verksamhet med att betala skolgången för 17 barn som inte gick i skolan i byn Jyamrung, Idag sponsrar Tuki Nepal ungefär 250 skolbarn i 20 olika skolor i Dhading-distriktet i Nepal. Vi följer noga hur det går för dessa barn och sponsrar för dem upp till klass 10. Här nedan presenteras några av de barn som sponsras av faddrar från Sverige.

 

Pushpa Shen, Saguna Kadariya och Sapana Pariyar går alla i klass 10 i Bharmale skolan. Pushap och Saguna skulle vilja bli läkare medan Sapana vill bli lärare. De gillar alla tre att gå i skolan och vet att de måste göra ett bra resultat nu i klass 10 för att kunna gå vidare till Plus2 (gymnasiet). Så deras fritid går åt att läsa läxor när de inte hjälper till hemma.

Bharmale skola är en gammal skola som fått helt nya skolbyggnader det senaste året. Det är en japansk hjälporganisation som sponsrat skolan och flickorna går nu i stora, ljusa klassrum och har tillgång till såväl ett datorrum som ett laboratorium för fysik och kemi. 

 

Rajib Shrestha och Karina Shrestha går i klass 4 respektive 8 i skolan i Solyentar, en by som ligger i Gurka distriktet men som Tuki Nepal ändå beslutat att sponsra. Även dessa barn har högtflygande planer - Rajib vill bli läkare och Karina advokat. Karina pratar mycket bra engelska och berättar att hon är 12 år och tycker att matte är det roligast ämnet i skola. Rajib är 9 år och tycker mest om ämnet science. De gillar båda två att gå i skolan och hoppas få möjlighet att läsa vidare efter klass 10.

 

 

 

Skolan i Simle är områdets största skola med 300 elever. Här går bl a Samir Pariyar, 14 år och Angel Magar, 12 år. Samir går i klass 7 och planerar att söka in till armén efter avslutad skolgång och Angel går i klass 6 och vill bli flygvärdinna. När de inte går i skolan hjälper de till hemma och läser läxor. Eftersom Samir inte har någon mor och Angel ingen far finns det mycket för dem att göra hemma. Båda familjerna har djur som ska tas om hand och det är oftast barnens lott att se till att de får mat och blir omskötta.